Share |

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ 1916-18
Στρατήγη 7, Ν. Ψυχικό 154 51
Τηλ.:  210 6728610 / 6212075
ΦΑΞ:  210 6728624

UNION OF ALLIED COMBATANTS MACEDONIAN FRONT 1916-18
7, Stratigi str, ATHENS 154 51, GR
Τel  :  ++210 6728610 / 6212075
FAX++210 6728624

Δελτίο τύπου               Αθήνα,  26.9.2013

Επιμνημόσυνη δέηση και επετειακές εκδηλώσεις υπέρ των πεσόντων Συμμάχων Πολεμιστών Μακεδονικού Μετώπου 1916-1918.
Ημερομηνία: 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2013
Τόπος: 28.9.2013: Νεκροταφείο ΖΕΙΤΕΝΛΙΚ της Θεσσαλονίκης
 29.9.2013: Μνημείο Πεσόντων στο Πολύκαστρο Θεσσαλονίκης

Ο Ύπατος Πρόεδρος των Ενώσεων Συμμάχων Πολεμιστών Μακεδονικού Μετώπου 1916-1918  κ. Γεώργιος Τσαλουχίδης, Υποπτέραρχος ε.α. και  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης με τη συμβολή των Διοικητικών Συμβουλίων των Ενώσεων
οργανώνει την ανωτέρω αναφερόμενη επιμνημόσυνη δέηση και τις επετειακές εκδηλώσεις.
Χρονικό εορταστικών εκδηλώσεων
Κάθε χρόνο, από το 1977 και επέκεινα, εορτάζεται, με τη μέριμνα και τη πρωτοβουλία, ευθύνη και ακαταμάχητη ενέργεια του προέδρου, η σημαντικότατα επέτειος διασπάσεως του Μακεδονικού Μετώπου των Κεντρικών Δυνάμεων από μέρους της ΑΝΤΑΝΤ, το Σεπτέμβριο του 1918.
Στις επετειακές εκδηλώσεις συμμετέχουν οι αντίστοιχες Ενώσεις των τότε συμμάχων χωρών της ΑΝΤΑΝΤ:  Ελλάδας, Σερβίας Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Ιταλίας (και τελευταία, με ενέργειες του Ύπατου προέδρου και η Ρωσία), οι οποίες έλαβαν ενεργό μέρος στο Μακεδονικό Μέτωπο κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο 1916-1918.
Το επίκεντρο των επίσημων εορταστικών εκδηλώσεων  λαμβάνει πάντοτε χώρα πρώτα στο Διασυμμαχικό Νεκροταφείο Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Σεπτεμβρίου, ημέρα Σάββατο, επί της οδού Λαγκαδά.
Στο τεράστιο αυτό Νεκροταφείο, που φιλοξενεί τους τάφους των πεσόντων, κατατίθενται στεφάνια και λαμβάνουν χώρα ομιλίες μπροστά από κάθε μνημείο της χώρας, όπου επίσης ανακρούεται και ο εθνικός ύμνος της αντίστοιχης χώρας.
Στο Μνημείο Πολύκαστρου, την Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, το οποίο βρίσκεται στην τότε αμυντική γραμμή των Βρετανο-Ελληνικών στρατευμάτων συνεχίζουν οι επετειακές εκδηλώσεις.
Εκεί σ’ ένα λόφο που δεσπόζει στην περιοχή του Πολύκαστρου, τοποθετήθηκαν οι προτομές των πρωθυπουργών των προαναφερόμενων κρατών, μπροστά από τις οποίες ανεγέρθη κοινό μνημείο, όπου κατατίθενται από τις αντιπροσωπείες στεφάνια, προς τιμήν των πεσόντων και ανακρούεται και ο εθνικός ύμνος της κάθε χώρας ξεχωριστά.
Τιμούνται 42.000 νεκροί και 100.000 τραυματίες -ανάπηροι - αγνοούμενοι στρατιωτικοί των συμμάχων χωρών του Μακεδονικού Μετώπου 1916-1918.
Η περιφανής νίκη των Συμμάχων εναντίον των Κεντρικών Αυτοκρατοριών (Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας, Τουρκίας) και Βουλγαρίας στο Μακεδονικό Μέτωπο, αποτελεί την αρχή της ήττας των αντιπάλων χωρών της ΑΝΤΑΝΤ .
Είναι και αποτελούν οι εκδηλώσεις αυτές ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα, που θα έπρεπε να αναδειχτούν ως απαράμιλλα παραδείγματα αυτοθυσίας, ηρωισμού και αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία από την επίσημη πολιτεία.
Όμως και αυτό το σημαντικό εθνικό γεγονός αναδεικνύεται με την πρωτοβουλία και την αυτοθυσία του Ύπατου προέδρου και των συνεργατών του, μακράν από τα φώτα της δημοσιότητας. Τα ΜΜΕ αγνοούν επιδεικτικά το ιστορικό αυτό γεγονός.
Στις εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο προσκαλούνται και παρίστανται εκπρόσωποι των Πολιτικών και Στρατιωτικών Ελληνικών αρχών, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, προξενικές αρχές, στρατιωτικοί ακόλουθοι, Συμμαχικές Ενώσεις, εφεδροπολεμικές οργανώσεις, σύνδεσμοι, αντιπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και άλλοι προσκεκλημένοι.
Στη φετινή εκδήλωση θα παραστεί με πολυπληθή συνοδεία ο πρωθυπουργός της Σερβίας.
Το πρόγραμμα
Το επίκεντρο των επίσημων επετειακών εκδηλώσεων θα λάβει χώρα:
1.  Στο Διασυμμαχικό Νεκροταφείο Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη, στις 29/9/2012, ημέρα Σάββατο και ώρα 10.00, με κατάθεση στεφάνων και επιμνημόσυνη δέηση στα Μνημεία των συμμάχων χωρών.
Μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις θα ακολουθήσει δεξίωση των αντιπροσωπειών των Συμμάχων με γεύμα εργασίας στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης.
2. Το πρωί της Κυριακής θα γίνει κατάθεση στεφάνου από τον Ύπατο Πρόεδρο και πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» στο μνημείο της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, απέναντι ακριβώς από την είσοδο της εκκλησίας Αγία Σοφία στη Θεσσαλονίκη, όπου θα εκφωνήσει και επιμνημόσυνο λόγο ο πρόεδρος.
3. Ακολούθως τα μέλη και οι φίλοι της Ένωσης αναχωρούν για το Πολύκαστρο.
Στο Μνημείο Πολύκαστρου στις 29/9/2012, ημέρα Κυριακή και ώρα
11.00 συνεχίζουν οι επετειακές εκδηλώσεις.
Ακολουθεί δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Πολυκάστρου.
Το Διασυμμαχικό Μνημείο στο Πολύκαστρο αποτελείται από μαρμάρινη πεντάπλευρη κατασκευή, που σε κάθε πλευρά του είναι γραμμένο στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, σερβοκροατικά, ελληνικά το παρακάτω επίγραμμα:
"Στα παιδιά της Γαλλίας, Μ. Βρετανίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Σερβίας, τα οποία πιστά στις εντολές των προγόνων τους πολέμησαν μαζί σ' αυτά τα μέρη και έπεσαν για την ελευθερία και την παγκόσμια ειρήνη, 1916-1918".
Το Μνημείο συμπληρώθηκε κατά την πενταετία 1992-1996 με δαπάνη των ενδιαφερομένων χωρών, με την τοποθέτηση των προτομών των τότε πρωθυπουργών των συμμάχων χωρών, ήτοι: Ελλάδας: Ελευθερίου Βενιζέλου, Σερβίας: Νικόλα Πάσιτς, Γαλλίας: Αριστείδη Μπριάν, Μ. Βρετανίας: Λόϋδ Τζωρτζ, Ιταλίας: Βιτόριο Ορλάντο και Ρωσίας.
Η σημασία και σπουδαιότητα επιλογής του χώρου και αποδοχής και οργάνωσης του εορτασμού από τις αντίστοιχες Συμμαχικές Ενώσεις στην Ελληνική Ένωση, με πρωτοβουλία του Ύπατου Προέδρου κ. Τσαλουχίδη, έχουν τεράστια αξία για την πατρίδα μας και αποτελούν μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας, της οποίας ο ρόλος και η συμβολή ήταν υποβαθμισμένη.

Για την Ένωση
Γεώργιος Τσαλουχίδης
Ύπατος Πρόεδρος Ενώσεων Συμμάχων Πολεμιστών Μακεδονικού Μετώπου (Ελλάδας, Μ. Βρετανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Σερβίας, Ρωσίας) 1916 -1918 και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Αξιωματικών «Αλέξανδρος Υψηλάντης  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου