Share |

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΡΕΓΚΟΝ Η.Π.Α


 Αρνείται τα προτεινόμενα μέτρα για την κρίση και χαράσσει  το δικό της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ  δρόμο.

Του Κώστα Τσιαντή

Κάθε μέρα όλο και περισσότερα οικονομικά άρθρα και  στοιχεία έρχονται για να επιβεβαιώσουν πως η κρίση που βιώνουμε ξεπερνά τις τοπικές ιδιαιτερότητές μας, καθώς ο πυρήνας της παραγωγής της βρίσκεται στο οικονομικό μοντέλο της Δύσης, του αμερικάνικου φιλελευθερισμού, το οποίο η ελληνική πολιτική μιμήθηκε και συμπλήρωσε με τις δικές της αμαρτίες.
    Ωστόσο, ένα παράδειγμα Πολιτείας των ΗΠΑ έρχεται να επιβεβαιώσει την πίστη κάποιων τουλάχιστον αμερικανών στην πραγματική Δημοκρατία και να την κάνει δρόμο διεξόδου από την κρίση, πράγμα που ποτέ δεν θέλησε να το αναφέρει ή να το συζητήσει το δεμένο χειροπόδαρα δικό μας πολιτικό κατεστημένο.
     Ο καθηγητής Richard Wolff, ο οποίος στις 27/5/2010 προσκλήθηκε και μίλησε στην ΑΣΟΕΕ για την οικονομική κρίση [1], σε διάλεξη  που έδωσε στις ΗΠΑ και  κατέγραψε η FORATV (μιας και τα μέσα ΜΜΕ ακολουθούν κι εκεί το νόμο της σιωπής) γίνεται εμφανής  η καπιταλιστική ομοιότητα που υπάρχει  ανάμεσα στις οικονομίες των δυο κρατών- Ελλάδος και ΗΠΑ [2]. Συνάμα όμως γίνεται αφορμή για να σκεφτεί κανείς τα ιδιαίτερα καταστροφικά μέτρα πολιτικής με τα οποία οι πολιτικοί μας επιβάρυναν επιπροσθέτως την οικονομία μας ώστε να οδηγηθούμε στο σημερινό ναυάγιο (αυξήσεις χωρίς παραγωγικό αντίκρισμα, απουσία ενδογενούς τεχνολογικής ανάπτυξης, έλλειμμα αρκετά μεγαλύτερο, επιτόκια δανεισμού τουλάχιστον δύο και τρεις φορές παραπάνω από τις ΗΠ.Α, βαθιά ξένη εξάρτηση και τελικά υποθήκευση της χώρας μας στους ξένους τραπεζίτες και «οικονομικούς δολοφόνους»).
     Ωστόσο, το  πιο αξιοσημείωτο σημείο στη διάλεξη αυτή [2] είναι πιστεύω η αναφορά που κάνει ο Wolff σε μια από τις πενήντα Πολιτείες των Η.Π.Α που  κάνει  τη διαφορά. Είναι  η Πολιτεία του  Όρεγκον, η οποία δεν δέχτηκε να κάνει όσα έκαναν οι άλλες πολιτείας. Το νομοθετικό της σώμα,  έγκαιρα στις αρχές του 2009, σύνταξε σχέδιο νόμου με το οποίο  αρνήθηκε την κατάργηση οποιαδήποτε  δημόσιας υπηρεσίας (υγείας, παιδείας κλπ) και την οποιαδήποτε απόλυση εργαζομένων. Αντ’ αυτού, για να αντιμετωπίσει την κρίση, αποφάσισε να φορολογήσει τις μεγάλες εταιρείας και τα υψηλά εισοδήματα που βρίσκονταν φορολογικά σε ασυλία. Να φορολογήσει με υψηλό ποσοστό οποιαδήποτε οικογένεια είχε ετήσιο εισόδημα πάνω από 250.000 δολάρια, και με ακόμα υψηλότερο αν το εισόδημα ξεπερνούσε τις 500.000. Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε από το 1η βουλή και εν συνεχεία από τη 2η βουλή, προς μεγάλη έκπληξη των πολιτών,  και τελικά υπογράφτηκε από τον κυβερνήτη.
     Ας σημειωθεί όμως ότι στην Πολιτεία του Όρεγκον ένα σύνολο υπογραφών από τους πολίτες είναι αρκετό  ώστε ένας υφιστάμενος νόμος να τεθεί υπό την κρίση του λαού με δημοψήφισμα. Και αυτό έγινε όντως στην περίπτωση αυτή με πρωτοβουλία των «θιγομένων». Όμως τελικά, μετά από εκστρατείες ενημερώσεων, ο λαός (1.200.000 ψηφοφόροι) πήγε στις κάλπες και  το 2010 με την ψήφο του επικύρωσε τον νόμο.   
     Η Πολιτεία του Όρεγκον  έγινε έτσι ένα σύγχρονο παράδειγμα για το πώς ο λαός μπορεί να επικυριαρχεί πάνω στον κυβερνήτη και τα νομοθετικά σώματα, και η Πολιτική πάνω στους τραπεζίτες και τους κερδοσκόπους. Παράδειγμα Δημοκρατίας, αντίστοιχης της αρχαίας Αθήνας. Όποιος δεν γνωρίζει αυτή την ιστορία ας αναλογιστεί το ρόλο που παίζουν τα μέσα ενημέρωσης κι ας  αναλάβει ως πολίτης τις ευθύνες του.   Μόνο ο λαός μπορεί να φέρει την Οικονομία υπό τον έλεγχο της Πολιτικής. Μα για να γίνει κάτι τέτοιο, αντί θεωρητικά να πελαγοδρομούμε περί Δημοκρατίας, ας εμπνευστούμε όλοι απ’ όποιο καλό λειτουργικό παράδειγμα- σύγχρονο ή αρχαίο—κι ας το κάνουμε πράξη στη ζωή μας!
ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΤΣΙΑΝΤΗΣ


ΠΗΓΕΣ
[1] Richard Wolff (video) ΑΣΟΕΕ - http://www.youtube.com/watch?v=TiagMrI0Qo4&feature=player_embedded
[3] José Luis Sampedro (video) - ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (υπότιτλοι στην Ελληνική)- 15 λεπτά http://spitha-heltios.blogspot.com/
[5] Βαρουφάκης: «Είναι αδύνατον να κάνουμε αυτό που οι περισσότεροι σχολιαστές προτείνουν για την Ελλάδα:  Να κοιτάξουμε τα του οίκου μας». http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=8183
[6] Βαρουφάκης – «Το θύμα της Standard & Poor's»  http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=8275

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου