Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2011

ΕΣΗΕΑ (15-11-2011): Θεοδωράκης- Κωνσταντακόπουλος -Κασιμάτης


«Γιατί η  συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου οδηγεί στην κατάλυση
του ελληνικού κράτους»

(Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011, Αίθουσα συνεδριάσεων της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, 1ος ΟΡΟΦΟΣ, 12:00 π.μ.)
«Η Ελλάδα οφείλει και μπορεί να διεκδικήσει μια βιώσιμη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους της για να μη βρεθεί αύριο στο τραγικό δίλημμα να έχει να επιλέξει μεταξύ μιας δύσκολης και πλήρους ρήξης με το διεθνές σύστημα ή μιας ταυτόχρονης υποδούλωσης και καταστροφής. Η Αθήνα δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ μέχρι τώρα…» Αυτό ήταν το ελπιδοφόρο μήνυμα που εξέφρασε οΔημήτρης Κωνσταντακόπουλος δημοσιογράφος-συγγραφέας στην εκδήλωση-συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Γιατί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου οδηγεί στην κατάλυση του ελληνικού κράτους».
Μίλησαν ο Γιώργος Κασιμάτης, συνταγματολόγος, και ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, δημοσιογράφος- συγγραφέας και οι δύο μέλη της Συμβουλευτικης Επιτροπής του ΚΑΠ. Τους ομιλητές παρουσίασε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στις συμφωνίες της 26.10 υπογραμμίζοντας ότι, στο σύνολό τους, συνιστούν μια μη αντιστρέψιμη δυσμενή μεταβολή των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, που δεν θα της επιτρέψει να αποπληρώσει ποτέ το χρέος της και θα δώσει τη δυνατότητα στους πιστωτές να γίνουν ουσιαστικά ιδιοκτήτες της χώρας, καθιστώντας την οικονομικό προτεκτοράτο. Έκανε λόγο για μορφή «τοκογλυφικού ιμπεριαλισμού», που δεν θίγει μεν άμεσα τον πυρήνα της κυριαρχίας και εθνικής ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, του αφαιρεί όμως τα μέσα άσκησης αυτής της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας. Αν η Ελλάδα συνεχίσει στην ίδια πορεία που τώρα βρίσκεται και προδιαγράφεται ασφυκτικά από τα Μνημόνια κλπ συμφωνίες, θα απειληθεί η δημοκρατία και η εθνική ασφάλεια της χώρας. Σήμερα, τόνισε, το χρέος είναι δίκοπο μαχαίρι, και για την Ελλάδα και για τους πιστωτές. Με την 26η Οκτωβρίου η Ελλάδα «αφοπλίζεται», γεγονός που καθιστά περισσότερο, όχι λιγότερο πιθανή την αποβολή της από την ευρωζώνη.
Ο Δημ. Κωνσταντακόπουλος τόνισε ότι ούτε οι υπογράψαντες την 26η Οκτωβρίου δεν πιστεύουν ότι θα πετύχει παραθέτοντας σειρά σχετικών δηλώσεων, αλλά και την ίδια την επίσημη πρόβλεψη ότι το ελληνικό χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ θα ανέλθει στο 120% το 2020. Η πρόβλεψη αυτή δεν έχει καμία πιθανότητα επιβεβαίωσης, όπως και όλες οι προηγούμενες, ακόμα κι έτσι όμως, τόνισε, το χρέος θα είναι πάλι στο επίπεδο που ήταν όταν η χώρα μπήκε στο Μνημόνιο. Υποστήριξε ότι, όπως και το Μνημόνιο, η 26η Οκτωβρίου είναι φτιαγμένη για να καταρρεύσει, η πίεση όμως για να επικυρωθεί και να περάσει από τη Βουλή δεν αποσκοπεί σε κάποιου είδους σωτηρία της Ελλάδας ή της Ευρώπης, αλλά στο να «δέσει» την Ελλάδα προτού αποτύχει και αυτή η συμφωνία όπως όλες οι προηγούμενες.
Ο ομιλητής τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει και μπορεί να διεκδικήσει μια βιώσιμη συμφωνία αναδιάρθρωσης του χρέους της για να μη βρεθεί αύριο στο τραγικό δίλημμα να έχει να επιλέξει μεταξύ μιας δύσκολης και πλήρους ρήξης με το διεθνές σύστημα ή μιας ταυτόχρονης υποδούλωσης και καταστροφής. Η Αθήνα δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ μέχρι τώρα, αντίθετα προκάλεσε τις πιέσεις για να δικαιολογήσει την πολιτική της υποστήριξε. Για να διαπραγματευθεί πρέπει να καταρτίσει plan B, να φροντίσει την επισιτιστική, ενεργειακή και στρατιωτική ετοιμότητα της χώρας, να αναπτύξει πολύπλευρες σχέσεις εντός και εκτός ΕΕ, να εντάξει το δικό της πρόβλημα στο αίτημα ριζικής μεταρρύθμισης της Ενωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου